Toimintakertomus 2015–2016
1.9.2015 – 31.8.2016
Toimintavuoden tähtiteemana* on ollut Kari Hämeen-Anttilan laatima laaja V.A. Koskenniemi –bibliografia, joka on julkaistu sekä päivitettävänä e-versiona kotisivullamme www.koskenniemenseura.fi että painettuna kirjana.
Hallinto
Johtokunta / hallitus kokoontui kaksi kertaa: lokakuussa 2015 ja huhtikuussa 2016. Työvaliokunta (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri-taloudenhoitaja) piti elokuussa 2016 sähköpostikokouksen, jolloin päätettiin myöntää Kati Launikselle neljäntuhannen (4000) euron Hiiskun sisarusten (Auli, Helga ja Kyllikki) elämäkertaa koskeva tutkimusapuraha. Asiaa käsiteltiin jo alustavasti hallituksen huhtikuun 2016 kokouksessa, jossa Kati Launis kertoi elämäkerran kirjoituksen käynnistämisestä ja muun muassa Hiiskun sisarusten yliopistovuosista.
Talous
Taloustilannetta käsiteltiin hallituksen huhtikuun kokouksessa ja tuolloin todettiin, että seura on tehnyt ”täyden valtakirjan varainhoitosopimuksen” DanskeBankin kanssa joulukuussa 2012. Syksyllä 2015 tasapainotettiin sijoituksia niin, että sijoituksista 50 % on rahastoissa ja 50 % suoraan osakkeissa. Pankki lähetti seuralle maaliskuussa 2016 kirjeen, jossa todettiin että ” viime vuoden positiivisten tulosten jälkeen vuosi 2016 alkoi sijoittajan kannalta haastavissa merkeissä”.
Tilikauden alijäämä 13 755,39 euroa syntyy lähinnä bibliografian tuottamisesta sekä vastaavasti sijoitus- ja rahoitustoiminnan heikoista tuotoista.
Toiminta
Vuosikokous pidettiin 17.11.2015 Tehtaankadun ala-asteen koulussa. Kokouksen jälkeen koulun kanssa yhteistyössä toteutettiin pienimuotoinen Sibelius & Koskenniemi –konsertti: seuran hallituksessa heräsi keväällä 2015 idea koulukonsertin järjestämisestä Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi; Koskenniemen runoihin sävellettyjä lauluja ja sanoituksia Sibeliuksen sävellyksiin on monia. Tavoitteena oli tehdä tunnetuksi Koskenniemen tuotantoa ja sen isänmaallista ja kansallis-romanttista henkeä. Kuulijoita konsertissa oli lähes 200.
Ohjelmassa oli koulun lapsikuoron esitys (Koulutie ja Souda, souda sinisorsa), Koskenniemen lyhyt esittely (prof. Häikiö) sekä Laulu-Miesten kvartetti (Nuijamiesten marssi, Kaunehin maa, Minä laulan sun iltasi tähtihin ja Finlandia) ja lopuksi yhteislauluna Lippulaulu.
* Kari Hämeen-Anttila on koonnut laajan V.A. Koskenniemi –bibliografian, joka julkaistiin kesäkuussa 2015 seuran kotisivuilla ja painettiin kirjaksi joulukuussa 2015. Bibliografia sai medianäkyvyyttä: HS kuukausiliitteessä 2/2016 julkaistiin Unto Hämäläisen kirjoittama juttu ”Koskenniemi iltapuhteena”; Lakimiesuutiset 4/2016 julkaisi jutun ”Rikosasianajaja ja kirjallisuusboheemi”; Bibliophilos 1/2016 julkaisi laajan kirja-arvion ”Koskennientä perinpohjaisesti”.
Hallituksen huhtikuun kokous pidettiin Turun yliopistossa Maaherran makasiinissa. Ennen kokousta käytiin tervehtimässä yliopiston rehtori Kalervo Väänästä, jolle luovutettiin bibliografia. V.A. Koskenniemi toimi Turun yliopiston rehtorina 1924 – 1932.
Hallituksen kokouksen jälkeen siirryttiin Koskenniemen Atrium-kotitalolle keskustelemaan yhdessä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Schreyn ja muiden taloyhtiön edustajien kanssa muistolaatan hankkimisesta talon seinään. Keskusteluun osallistui myös laatan mahdollinen suunnittelija Eeva Sivula Dog Design Oy:stä. Koskenniemen sukua edustava akatemiaprofessori Martti Koskenniemi on ilmaissut kiitoksensa ko. hankkeesta. Hankeneuvottelut ovat edelleen käynnissä.
Hallitus sai myös mahdollisuuden vierailla Koskenniemen kodissa Anna-Maija Koskenniemen kutsumana. Lähetimme hänelle jälkeenpäin kiitoskukat mahdollisuudesta päästä tutustumaan muun muassa Koskenniemen kirjastohuoneeseen.
